Top
Image Alt

SÖMNPROBLEM


Christer Dahlqvist
, Leg läk.
Specialist i Allmänmedicin och Företagshälsovård

Tyngdtäcke har sedan flera år rekommenderats av sjukvården och lånats ut till individer med svår sömnstörning och nattlig oro. Nu har tyngdtäcket upptäckts av friska individer med sömnstörningar, som trots att de försökt följa alla råd om att ha mörk, svalt och tyst i sovrummet samt frånvaro av smartphone och Tv-tittande 1 timme innan önskad sömn, ändå lider av sömnsvårigheter.

Är du en av dem som trots att du försökt med sömnhygien har svårt att somna, vaknar flera gånger per natt, eller vaknar för tidigt på morgonen, så tycker jag att nästa steg är att prova med att sova med ett tyngdtäcke. Du kommer då att minska dina insomningssvårigheter, nattliga uppvaknanden, för tidigt uppvaknande och få bättre sömnkvalitet. Vid statiskt tryck mot huden frisätts nämligen hormon, som dämpar stress, ger lugn och bättre sömn.

Att vakna utvilad, med tillräcklig djupsömn och REM-sömn (drömsömn) under natten, redo att möta den moderna människans stressiga dag, kräver bra sömn och återhämtning. Under sömnen rensar din hjärna ut slaggprodukter och sorterar bort dagens störande upplevelser. Det är också under sömnen, som minnet skapas. En förutsättning för att klara nästa dag på ett bra sätt, är att du fått tillräcklig sömn med bra kvalitét.

Tyngdtäcket finns i olika tyngder. Standardrekommendationen är att täcket ska väga ungefär 10 % av din kroppsvikt, men detta kan vara individuellt. Tyngden i Calmalife täcket skapas av små glaskulor i täcket, som följer kroppens konturer och ger ett behagligt tryck, som leder till en djupare och bättre sömn, på grund av frisättning av må-bra-hormoner.
Jag har flera patienter, som efter mångåriga sömnproblem, efter byte till tyngdtäcke, nu sover hela natten, med bättre sömnkvalitet som följd.

Christer Dahlqvist, Leg läk. Specialist i Allmänmedicin och Företagshälsovård

 

VETENSKAPEN BAKOM CALMA LIFES TYNGD TÄCKEN

JÄMN TYGND INGER LUGN


Tyngdtäcke har använts i flera år i det medicinska samfundet för att behandla patienter med autism, ADHS, sömnlöshet, stress, ångest, depression, kronisk smärta, Alzheimers och andra psykiska sjukdomar – med stor framgång och feedback(återkoppling)?.

 

CALMAlife tyngdtäcke använder den naturliga tyngdkraften för att hjälpa till att slappna av och minska stress. Den vetenskapliga avtryckaren kallas ”djuptryck beröringsstimulering” – kort sagt ?? DPTS??

 

DPTS, för att uttrycka det i enkla ord, är en term för en vikt som fördelas smidigt och jämnt på kroppen. Du har känt den berörda stimuleringen av djuptrycket tidigare i form av en massage eller en kram – denna effekt på kroppen är kopplad till en bättre sömn, avkoppling och allmänt välbefinnande.

 

Hormoner påverkar våra liv och styr våra kroppsfunktioner som sömn. Den terapeutiska metoden för DPTS (förklaras ovan) ökar produktionen av serotonin (det “må bra” -hormonet) och melatonin (det “sömn-bra” hormonet), samtidigt som kortisol, ett stresshormon, minskar.
Serotonin minskar aktiviteten i nervsystemet och lugnar din kropp och själ. Serotonin hjälper också till att producera det “sömn-bra” hormonet melatonin, som ansvarar för att berätta när det är dags att lägga sig.

Tyngdtäcken från Calma Life
1. För vilka funktionsnedsättningar, störningar och symtom är Calmalife tyngtäcke lämplig?

Tyngdtäcke har använts i flera år inom den medicinska sektorn – med stor framgång. Terapeutiska tyngdtäcke har visat sig hjälpa människor som lider av följande störningar, funktionshinder och symtom:

 

»Sömnlöshet och andra sömnstörningar

 

»Stress och utbrändhet

 

ȁngest (t.ex. panikattacker)

 

»Depression

 

»ADD och ADHD

 

»Autism och Aspergers syndrom

 

»Restless Legs Syndrome (RLS)

 

»Psykologisk och fysisk spänning

 

»Alzheimers och Parkinson

 

»Demens

 

»Sensoriska störningar

2. Är Calmalife tyngdtäcke för alla?

Oroa dig inte, CALMAlife tyngdtäcke är säkra att använda, men du bör hålla följande undantag i åtanke:

»Inte för barn under 5 år eller under 20 kg utan övervakning.

 

»Inte för personer med avancerad typ 2-diabetes

 

»Inte för personer med ett diabetiskt fotsyndrom

 

»Personer med njurproblem bör konsultera sin läkare innan de använder CALMAlife tyngdtäcke

 

»Varje person måste kunna ta bort filten enkelt av sig själv

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.